HİBÜSKÜS(KERKEDE)
Hibiskus dünyanın birçok yerinde yetişebilen, hem uyumlu hem de çok çeşitli bir bitki. İran’dan İtalya’ya, Meksika’dan Hindistan’a uzanan, kendine yoldukça geniş bir yaşam alanı bulan hibiskusun aslında çeşitli renklerde çiçekleri olanları mevcut ama en çok kırmızı çiçekli olanları meşhur desek yeri. Unutmadan, kendisi ülkemizde de hemen her yerde kolayca yetişebiliyor, bizden söylemesi.
Hatta kendisi ülkemizde güle benzetilen çiçeklerin başında geliyor; bamya çiçeği, gülhatmi, Mekke çiçeği, kerkede, Jamaika gülü gibi farklı isimlerle de anılıyor.
İçeriğinde bolca C vitamini bulunduğu bilinen hibiskus bitkisi, aynı zamanda magnezyum ve demir başta olmak üzere birçok mineral bakımından da oldukça zengin. Peki onu neden hayatımıza dahil etmeli, beslenme düzenimizin içinde ona da yer ayırmalıyız?
Hibiskus taze olarak kullanılacaksa genel olarak salatalarda ve birçok sebze yemeğinde kullanılabiliyor. Ama tazesini bulmak pek kolay olmadığından kurutulmuş haline aktarlardan ulaşmak çok daha kullanılan yöntemlerden biri sayılıyor. Peki kurutulmuş hibiskusları aldıktan sonra ne yapıyoruz? Dilersek kek gibi hamur işlerinin içinde, dilersek de reçel, sos, şerbet yapımında değerlendirebiliyoruz. Bitti mi, tabi ki hayır. Hibiskus ülkemizde en çok çay şeklinde tüketilen bitkilerden biri
HİBÜSKÜS BİTKİSİNİN ZARARLARI
Doğadaki birçok bitkinin olduğu gibi hibiskusun da zararları var. Zararlı olabileceği grupların başında hamilelik dönemlerindeki kadınlar geliyor. Düşük riski oluşturma ihtimali olduğundan hamilelik döneminde tüketilmesi asla önerilmiyor.
Bunun yanı sıra, emziren annelerin de mutlaka doktorlarına danışmaları, doktor onayı olmadığı sürece asla tüketmemeleri gerekiyor.
Aynı şekilde kalp ve tansiyon hastalıkları başta olmak üzere ciddi, kronik bir rahatsızlığı bulunanların, her gün düzenli olarak ilaç kullanması gerekenlerin, hormonal bir tedavi görenlerin ya da alerjik bir bünyesi olanların da kullanmadan önce doktorlarına danışmaları büyük önem taşıyor.
Hibiskus, doz aşımında zehirleyici etkiler oluşturabileceğinden günde 1 bardaktan fazla hibiskus çayı içmemek, hibiskusu yemeklerde kullanacaksak tariflerde verilen miktarları asla aşmamak da büyük önem taşıyor.